Министърът на туризма Николина Ангелкова издаде заповед, с която нарежда да не се сключва договор под наем за морски плаж "Липите".

Причината - до началото на летен сезон 2019 няма възможност до плажа да се осигури пешеходен достъп, въпреки очакванията това да се случи.

Според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие безплатният пешеходен достъп е задължително условие, което трябва да бъде осигурено за туристите.

Преди началото на процедурата по търсене на наемател експерти на министерството са извършили обстойна проверка, която доказва, че няма екологична забрана за отдаването на плажа.

Целта на намирането на стопанин на плажа е свързана с гарантирането на сигурността на туристите - водни спасители и медицински пункт.

Спасител охранява доброволно един от най-опасните български плажове

Спасител охранява доброволно един от най-опасните български плажове

Като доброволец Светослав е спасил 15 човешки живота

Припомняме, че плажът е един от най-опасните на Черноморието. Вероятно заради отдалечеността на плажната ивица в рамките на предните няколко години там са регистрирани инциденти с летовници.

През 2016 година news.bg разказа на читателите си за спасителя Светослав Стоянов, който доброволно охранява плажната ивица.

От 2013 до 2016 година Стоянов спасява 15 човешки живота.

Другата цел на ресорното министерство за търсене на концесионер на плажа е, че когато една ивица се стопанисва, това води до положителен ефект, изразяващ се в повишаването на качеството на предоставяните услуги и по-добър имидж за българския туризъм.

Плажовете остават приоритет на Ангелкова

Плажовете остават приоритет на Ангелкова

Над 7000 работници от трети страни са били наети през лято 2018