Водата по Българското Черноморие е чиста. Туристите могат да се насладят пълноценно на почивката си. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова след проверка в Слънчев бряг, Поморие и Несебър.

Проверяващите са проследили дали са спазени договорните изисквания за свободна зона за плажуващите, за поставени указателни табели, за осигурена медицинска помощ. Предстои да се направи мониторинг дали одобрените схеми за преместваеми обекти отговарят на фактическото положение на място.

По морето са направени над 60 проверки- по сигнали и планови, съвместно с РИОСВ в Бургас и Варна. Според проверките няма пречиствателна станция, която да се зауства нерегламентирано или да превишава нормативните показатели, категорична бе министър Ангелкова.

В Слънчев бряг всяко заведение е свързано в канализацията и няма нерегламентирано заустване, увери министър Ангелкова.

Директорът на РИОСВ-Бургас инж. Тонка Атанасова също гарантира, че летовниците могат спокойно да се къпят в Черно море. По думите й през последните години са изградени пречиствателни станции, които вече са в нормален режим на работа.

Според последните анализи от регионалната лаборатория в Бургас няма превишение на нито една от пречиствателните станции с емисионните норми за заустване в Черно море.

Проверени са и преместваемите обекти от РИОСВ в Бургас и във Варна съвместно с Басейнова дирекция. Всички съоръжения са заустени в канализационните системи на населените места и няма нерегламентирано изхвърляне в Черно море, подчерта инж. Атанасова.

От началото на сезона са извършени 84 проверки на водите за къпане, съобщи д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас. Проверките са направени на плажовете като обекти с обществено предназначение.

Има 222 изследвания на проби от морската вода за къпане до момента. На 83 плажа в област Бургас са определени 47 зони, които се следят и от които се вземат пробите, поясни д-р Паздеров. Според пробите през настоящата година няма плажове със задоволително качество за разлика от 2017-а. С отлично качество сега са 48 на сто от ивиците, а с добро - 52%, обобщи д-р Паздеров.

На проверката присъстваха инж. Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас, и д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас. Това е третата съвместна инспекция на Министерството на туризма и МОСВ за чистотата на ивиците.