Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разговаря с министъра на културата и туризма на Турция Мехмет Ерсой. Двамата обсъдиха възможностите за съвместни инициативи между двете страни.

Николова заяви, че благодарение на стратегическото ни географско положение, инвестициите в подобряването на транспортната свързаност, благоприятните условия и стимулите за бизнеса днес Турция е сред петте най-големи търговски партньора на България. Тя посочи, че размерът на двустранния стокооборот е близо 5 милиарда долара годишно.

Относно здравната сигурност Николова подчерта, че у нас се спазват всички противоепидемични мерки, като това е било отчетено и от организации като Световния съвет за пътувания и туризъм, който сертифицира страната ни с печат за сигурна дестинация.

Интерактивна карта ни информира за възможностите за пътуване в Европа

Интерактивна карта ни информира за възможностите за пътуване в Европа

В условията на пандемията от COVID-19

Вицепремиерът предложи на турския си колега съвместно да отправят апел и към останалите си колеги от балканските страни границите да останат отворени и да не се въвежда карантина. Николова предложи като крайни мерки да се въвежда само отрицателен PCR тест.

Тя запозна турския министър с туристическите пътувания между двете държави и изрази надежди, че след преминаване на кризата с коронавируса могат да се постигнат още по-добри резултати. В момента поради пандемията срокът за резервации е намалял от един месец на една седмица и пътуванията се планират в последния момент.

От своя страна Ерсой отбеляза, че въпреки пандемията с българските туристи не се наблюдават проблеми и потокът към Турция е голям. По негови думи турските туристически компании проявяват интерес за инвестиции в България и останалата част от Европа.

Николова покани своя домакин да посети България за провеждане на третото заседание на смесения комитет по туризъм.

В заключение Ерсой обобщи, че отношенията между България и Турция са много добри и чрез културата и туризма могат да бъдат издигнати на по-високо ниво. Той благодари на България за подкрепата, която страната му получава по пътя си към ЕС.