Министерството на туризма и Световната организация по туризъм към ООН са сключили споразумение за провеждането на Международен конгрес на световните цивилизации и модерен туризъм.

Форумът ще се проведе от 29 ноември до 1 декември т. г. в София. На правителственото заседание днес споразумението и проектът бяха одобрени.

Целта на форума е да обърне внимание на връзката между модерния туризъм и световните цивилизации като тенденция на международния пазар. Събитието ще изследва също как науката и технологиите допринасят за цялостното преживяване на туриста, посещаващ дадена дестинация.

За участие в конгреса са поканени 157-те министри, отговарящи за туризма в страните-членки на Световната организация по туризъм. Провеждането на събитие от такъв мащаб ще допринесе за популяризирането на България като атрактивна туристическа дестинация с огромни възможности за развитие на културно-историческия туризъм.

България е член на Световната организация за туризъм от 1976 г. и в момента е част от Изпълнителния съвет на организацията. Министерство на туризма, като водеща институция в сектора, участва активно в дейността на СОТ, а през 2015 г. страната ни бе избрана за вицепрезидент на 21-ата сесия на Генералната асамблея на организацията.