Все повече туроператорски фирми от Азербайджан включват в програмите си български курорти, обяви във Варна посланикът на страната в България Емил Каримов, цитиран от БТА. Интерес се проявява не само към зимните и летни комплекси, но и към СПА-центровете, особено към Велинград, Сандански и Хисаря. Дипломатът очаква броят на туристите от родината му у нас да се увеличава все повече.

Той подчерта, че България е важна за Азербайджан страна и има интерес да развиват сътрудничество в сфери като селското стопанство, туризма, леката промишленост, образованието. Каримов проучва възможността Висшето военноморско училище и аналогичната академия в Баку да постигнат споразумение за обмен на студенти,
преподаватели и добри практики. Посланикът смята, че същият тип партньорство ще се търси и между университет от Азербайджан и Варненския свободен университет.

Посланик Каримов е на двудневно посещение във Варна, като това е първата му визита в морската столица. В програмата му са предвидени серия срещи с представители на местната и държавната власт, бизнеса, Морската и Стопанската камара, висши учебни заведения. След разговора с кмета Иван Портних днес посланик Каримов посочи, че ще бъдат установени партньорски взаимоотношения между Варна и Ганджа, който бе избран за Европейска младежка столица 2016. Очаква се делегация от азербайджанския град да пристигне още в края на април, когато Варна ще бъде домакин на регатата „Тол Шипс".