След проверка на НАП и Инспекцията по труда на увеселителни заведения в Слънчев бряг е установено, че бармани и сервитьори работят 24 часа без прекъсване, което е недопустимо по закон.

Същите хора са били осигурявани по документи като заети на 4 часов работен ден.

Работодателите им ще бъдат глобени още утре и от НАП, и от Инспекцията по труда. Санкцията за неверни данни в осигурителните декларации стига до 5000 лв.

Доставките на алкохол, безалкохолни напитки и храни в нощните заведения в комплекса са извършвани без документи, не са издавани фактури, а покупките са финансирани с укрит оборот, стана ясно още снощи. Възложена е проверка и на най-голямата борса в курорта за храни и напитки. Открити си доказателства, че борсата също укрива значителна част от приходите си.

В същите проверки Комисията за защита на потребителите ще затвори двете новопостроени крила на хотел в Слънчев бряг, единият от ресторантите му също ще бъде запечатан и ще загуби правото да работи. Причината е, че новите части от сградата и ресторанта не са направили задължителната категоризация по закон.

Припомняме, че през миналия летен сезон НАП подложи на открито данъчно наблюдение близо 80 от най-популярните нощни заведения по Черноморието. За малко повече от месец, „на светло" излязоха близо 4,5 млн. лв. укрит оборот. След проверките всички фирми без изключение увеличиха месечните си вноски по ДДС в бюджета със средно 50%.