Български шофьори са пострадали от агресията на гръцки превозвачи, които стачкуват вече дни наред. В Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт са получени сигнали за инциденти с наши сънародници, съобщи БНР.

Министерство на транспорта е информирано за инцидентите с български превозвачи в Гърция, потвърди Миролюб Столарски, председател на асоциацията. Той добави, че ще настоява проблемите на българските превозвачи да бъдат поставени и пред Еврокомисията.

Столарски припомни случая с блокадите с трактори на българо-гръцката граница в началото на годината, когато превозвачите чакаха на километрични опашки през зимата в продължение на дни. Лошото е, че сега протестите на гръцките стачници ескалират и стават агресивни спрямо българските шофьори, добави той.

Според него хората са стресирани от отношението към тях, има случаи на заплахи, пукане на гуми, посегателства, замеряне с камъни.

Заради действията на гръцките стачници стана ясно, че българският съюз на товарните превозвачи готви мирен протест. Той ще представлява своеобразен поход в отговор на вандалските действия към българските превозвачи от страна на стачниците в Гърция, съобщи Валентин Бянов, председател на Български съюз на товарните превозвачи.

По думите на Баянов не се предвижда затваряне на пътищата. Ние няма да слезем на нивото на гръцките протестиращи колеги, няма да затваряме пътища, няма да пречим самите ние на себе си, както правят те, посочи той.

Българската страна изразява категоричното си несъгласие с подобни действия и счита, че подобно поведение от страна на гръцките граждани е недопустимо. настояваме гръцките власти да предприемат необходимите действия за справяне с изключително усложнената обстановка.

По думите му щетите от запалените български камиони на изоставена бензиностанция край гръцкото село Рицона възлизат на шест хиляди лева за всеки един.

При форсмажорни обстоятелства, каквито са стачките, застрахователните компании не покриват разходите по щетите, обясни председателят на Българския съюз на автомобилистите.

Междувременно продължават протестните действия на гръцките превозвачи и собственици  на камиони. Двеста и седемдесет камиона в района на Солун участват в протестите и са разположени по националните пътища в готовност за блокади. Блокирано е пристанище Солун и пристанището на Кавала.

В следващите два дни е обявено почасово спиране на ж.п. транспорта  в часовете от 9.00 до12.00, от 14.00 до 17.00  и от 21.00 до 24.00 ч.

Международните влакове няма да се движат от днес до сряда, 29 септември 2010 г.

Въпреки напрегната обстановка по границата, от българското външно министерство увериха, че обстановката по българо-гръцките контролно пропускателни пунктове е спокойна. Няма натрупване на автомобили. Придвижването е нормално. Няма  индикации за  възникване на проблеми при придвижване на гражданите през граничните контролно-пропускателни пунктове с Гърция, допълниха от там.

По-късни през деня стана ясно, че българското транспортно министерство съобщиха, че България е изпратила нота до посолство на Република Гърция в София. 

В нея се посочва, че българската страна изразява огромната си загриженост във връзка със зачистилите през последните дни нападения над тежкотоварни моторни превозни средства с българска регистрация, извършващи превоз на територията на Гърция.

При нас постъпи информация за насилствено задържане на водачи, заплахи за физическа саморазправа, палежи на тежкотоварни превозни средства, нарушаване на целостта на товарите, блокада на пътищата и други неправомерни действия, се казва в документа.

Българската страна изразява категоричното си несъгласие с подобни действия и счита, че подобно поведение от страна на гръцките граждани е недопустимо. Настояваме гръцките власти да предприемат необходимите действия за справяне с изключително усложнената обстановка, завършва нотата.