България да разкрие туристическо представителство в Русия, предложи националния борд по туризъм пред новоназначения посланик на страната ни в Москва Пламен Грозданов, съобщава Дарик радио.

До края на годината се очаква 200 000 руснаци да получат туристически визи за България.

Една от основните пречки пред икономическите взаимоотношения между двете държави е липсата на нормални банкови и застрахователни отношения.
Отрицателното търговско салдо с Русия може да се преодолее с включването на българския бизнес като доставчик или поддоставчик в мащабните регионални проекти, които правителството в Москва вече е одобрило.

Фирмите ни имат шанс да се включат и във възобновяването на доставките за оборудване на нефтената индустрия на Русия. Според посланик Грозданов може да се помисли и за създаване на смесени предприятия, който да произвеждат стоки и продукти не само за пазарите на двете страни, но и за трети държави.

Пълна подкрепа на посолството ни ще получат българските компании, които решат да инвестират в Русия.

Други сфери, които са атрактивни за руския потребител са виното, фармацията, козметиката и текстилът.

Представителите на винарския бранш поставиха пред посланик Пламен Грозданов проблема със сертифицирането на продукцията си, като такъв има и пред производителите на текстил.

До края на годината ще се ревизират договорите на фирмите, които имат щандове в Промишления център на България в Москва и неизгодните ще бъдат разтрогнати, увери дипломата.

Тъй като сградата, в която е разположен центъра е в доста окаяно състояние българският бизнес е предложил на Министерството на икономиката и енергетиката със свои средства да я ремонтира.