86% е регистрираният спад на обслужените пътници на летището в Бургас от началото на годината, съобщава БНР.

Въпреки очакванията за удължаване на туристическия сезон по Южното Черноморие данните за септември сочат, че до момента чартърните полети са едва 349 при 3 000 полета за септември 2019 г.

В к.к. "Слънчев бряг" повечето заведения и хотели вече са затворени, а последните туристи ще си тръгнат от курорта в края на месеца.

Над 90% спад в полетите на летище Бургас се очаква за юни

Над 90% спад в полетите на летище Бургас се очаква за юни

От бранша искат 35 евро субсидиране на всеки турист

Данните на летището показват, че общо 839 000 туристи са посетили Южното Черноморие през август миналата година, докато този сезон чуждестранните гости са били едва 165 000. Най-голям е броят на полските туристи - 65 000.Над 30 000 пък са германските туристи. Абсолютен срив се отчита на британския и скандинавския пазар.

Очакванията да се удължи сезонът заради хубавото време не се сбъднаха. Само 30% от хотелите в "Слънчев бряг" все още работят, а последният полет с чуждестранни туристи е планиран за 30 септември, когато с полет до Тел Авив си тръгват група израелски граждани.

"В центъра на Слънчев бряг с часове чакаме за пътници на таксиметрови коли. Нашият бизнес умира", оплакват се и таксиметровите шофьори.

При близо 2.5 млн. чуждестранни туристи миналата година, избралите за почивка Южното Черноморие 650 000 българи не могат да спасят сезона.