Прехвърлянето на туризма към мегаикономическото министерство е поредният шамар за този сектор, коментира пред Донка Соколова, председател на Българската асоциация на туристическите агенции, цитирана от money.bg.

Тя обясни, че организациите в бранша са сключили предизборно споразумение с ГЕРБ, което не е предвиждало министерство на туризма, а и никой от работещите в отрасъла не е очаквал закриването на Агенцията по туризъм.

Считаме, че би било по-подходящо и по-добре да си остане агенция, която е първостепенен разпоредител с бюджетни средства от година и половина. Но да ни сложат в едно министерство, в което не се знае къде е краят.

Шегувайки се, ние казваме икономика, енергетика, туризъм и още нещо.. За да не сме поне на последно място, казва Соколова.

Председателят на БАТА допълни, че тя и нейни колеги са разочаровани от това решение на бъдещия премиер.

Ако икономическият екип на ГЕРБ счита, че един отрасъл, който държи 15% от брутния вътрешен продукт на страната, не е важен, тогава това решение е правилно, каза още Соколова и допълни, че според доклад на Европейската комисия, а и според прогнозите на Световната организация по туризъм, що се отнася до туризма като бизнес в Европа, той ще бъде единственият отрасъл на икономиката на Европейския съюз в близките 20 години, в които ще има минимум 5% ръст.

От своя страна бъдещият премиер Бойко Борисов, заяви, че туризмът няма да натежи на Министерството на икономиката и енергетиката, защото ще има зам.-министър по туризма.

Новият министър на икономиката, енергетиката и туризма е професионалист, който се е доказал лично пред него и в следващите 100 дни ще бъде наблюдавана неговата работа и това как той се справя.