Тъй като по българското Черноморие има вече значителен брой безстопанствени плажове, от Бургас предлагат нов начин за разпределяне на таксите.

Тъй като общината се грижи за поддържане на плажовете, които не са взети на концесия, и отделя за това собствени средтсва, кметът Димитър Николов се обръща към финансовия министър Симеон Дянков с предложение за нормативни промени в текстовете на новия Закон за концесиите.

Това е вариант за справяне с висящото положение на безстопанствените плажове, които само в община Бургас са 6, в това число и Централния плаж.

Кметът Николов иска да използва полагащата се на Общината част от концесионната такса, която заплащат стопаните на атрактивните плажове, за поддръжка на безстопанствените. Казусът е юридически и доста заплетен.

„Понастоящем Община Бургас е поставена в парадоксалната ситуация да се грижи за имущество, което не е нейна, а държавна собственост - безстопанствените плажни ивици. Тя хем харчи за това свои средства, хем след това търпи глоби, защото по този начин нарушава законовата уредба.

Със санкцията на финансовия министър тези действия на Община Бургас могат да станат регламентирани и с част от концесионната такса от атрактивните плажове да се заплатят разходите за почистване, обезопасяване и пускане на обходни двойки спасители на безстопанствените", посочва в предложението си кметът.