Очакват се около 5 % ръст за предстоящия зимен туристически сезон. Това обяви министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова на среща с представители на местната власт, контролните органи и бранша в Банско, съобщават от министерството.

Ангелкова подчерта, че независимо от политическата ситуация, продължават да работят на пълни обороти, за да гарантират позитивните прогнози и да бъдат максимално подготвени за идващата зима.

Николина Ангелкова припомни, че ежегодно се провеждат такива срещи, които са показали, че са много ефективни, особено за координиране усилията на институциите.

Ангелкова представи очакванията по пазари и данните за броя планирани полети към българските летища.

7574 е броят на очакваните редовни и чартърни полети през зимния сезон 2016/2017 г. на столичната аерогара. Това представлява ръст с над 35 % спрямо миналата година. По редица направления се регистрира увеличение - Великобритания - 51%, Германия - 44%, Гърция - 45%, Румъния - 25%, Израел - 58%, Холандия - 34%, Швеция - 103%, Швейцария - 22%, Белгия - 40%, Испания - 79%, Италия - 67%, Полша - 7% и други. Заявените полети от Украйна и Дания са увеличени в пъти. След прекъсване, за тази зима са планирани полети от Ирландия и Грузия.

Ръст в броя на полетите през зимния сезон очаква и летище Пловдив. С над 20 % ще е увеличението от Израел. Над 67 % ръст от Ирландия, от Русия - над 24 %. Завишен е интересът и от Великобритания.

Ангелкова обърна внимание, че това ще е трета поредна зима със сериозни ръстове. През периода декември 2015-март 2016 г. България бе посетена от общо над 1,2 млн. чуждестранни граждани. Те бяха с около 5 % повече от предходния зимен сезон.