Проверката на условията в повече от 20 големи детски бази за отдих по българското Черноморие установила, че те са добри и отговарят на изискванията, констатираха от Министерството на туризма.

Оттам уверяват, че базите били разположени на големи площи, които позволявали разнообразни спортни и творчески дейности. Зоните били обособени правилно и се охранявали от специализирани лица, които освен ангажимент за сигурността имат и контролно-пропускателни функции. На всеки 10-15 деца е посочен по един отговорник.

Във всички посетени бази имало медицински центрове/пунктове с постоянно назначен лекар, а някои разполагали и със собствени автомобили за спешна помощ. Плажната ивица се ползвала по договор с концесионера на съответния плаж, като задължително били осигурени спасители и отделно място за децата.

Един от проблемите в този сегмент бил, че все повече хотели започват да приемат организирани групи подрастващи, но някои не са направили достатъчно инвестиции, за да може техният отдих напълно да съответства на новите изисквания.

Подопечните на Николина Ангелкова отбелязват, че България от десетилетия изграждала и развивала детските бази и била известна зад граница като много спокойно и гостоприемно място за почивка на подрастващите, особено за деца от Русия, страни от бившия СССР и Централна Европа.