Базисна цена от 2 до 4 лева за чадър и шезлонг на българските плажове ще въведе Министерство на туризма. Това ще стане от следващите година с промените в Методиката за определяне на минималния размер на концесионното плащане на морските плажове. Тези цени ще бъдат включени в процедурите за отдаване на концесия на морски плажове.

Според представянето от страна на министър Ангелкова методиката ще отчете спецификата на плажовете като ще се намалят цените на плажните принадлежности и ще се насърчи предлагането на допълнителни услуги.

Всички концесии, които изтичат, ще бъдат отдавани по новата методика. Сред тях са и 15 големи, посещавани плажа (Несебър – стар град, Дюни, трите части на плажа на Св. Влас и др.).

За действащите договори ще бъдат водени индивидуални разговори за прилагане на новите правила.

Залага се 40% тежест за предлаганата цена за един брой чадър и шезлонг при кандидатстване за отдаване на даден плаж на концесия, като във всички формули се определят базисна цена за 1 брой чадър и 1 брой шезлонг.

Цената ще варира в зависимост от спецификата на плажа и близостта и наличието на леглова база в населеното място, до което се намират. За плажове, разположени до населени места под 10 хил. души, цената ще е до 2 лв., в такива с над 10 хил. души – 3 лв., а при националните курорти – 4 лв.

 

До този момент над 200 сигнала на специалния телефон за нередности на морските плажове са подадени – 160 по телефона и около 40 по имейл. Основното оплакване е неспазване на процента свободна зона от страна на концесионери и наематели. Има оплаквания и за чистотата.

Мобилна група от Министерство на транспорта се намира на място на Черноморието, която проверява сигналите.