С напредването на летния сезон Европейската комисия представи наръчник със съвети и разяснения за гражданите на страните членки, които смятат да прекарат почивката си в чужбина. На първо място ЕК припомня, че за всички членки на ЕС безплатният номер за нужда от каквато и да е спешна помощ е 112, а телефонът за изчезнали деца е 116 000.

Всички граждани в ЕС имат право на консулска помощ в чужбина, дори да се намират в страна извън пределите на Съюза, в която тяхната родина няма представителство. В такива случаи туристите могат да се обърнат към консулството на която и да е страна членка на ЕС. Всеки има право на помощ и при кризисни ситуации, като при евентуална евакуация държавите от ЕС са длъжни да помогнат на всеки гражданин на Съюза така, както биха го направили за собствените си граждани.

В случай, че се разболеете по време на престой зад граница или претърпите злополука в страна от ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия или Швейцария, имате право на медицинска помощ. За тази цел е необходимо да носите със себе си своята Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Лечението, което ще получите в рамките на обществената система за здравеопазване, ще бъде на същите цени и условия като за хората, които са здравно осигурени в страната, която посещавате, уверяват от ЕК.

За тази цел обаче Комисията съветва пътуващите да поискат издаването на такава карта от здравноосигурителната институция в родната им страна, което е безплатно. За летовниците с хронични заболявания е препоръчително да изискат от личните си лекари трансгранична рецепта за нужните им медикаменти преди пътуване.

Ако пътуването ви е отменено и ви се наложи да отседнете в хотел далеч от крайното ви местоназначение, транспортното дружество следва да заплати за престоя в хотела, разясняват още правата ни при проблеми с транспорта и туроператорите.

Важно е всеки, който пътува с автомобил зад граница, да има предвид, че някои правила за движението по пътищата варират в различните страни. За да сте в час с регламента за държавата, в която ще шофирате, можете да изтеглите безплатното приложение „European Road Safety App", което съдържа всички важни правила за движение, приложими в 28-те държави членки на ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Гражданите в ЕС имат и потребителски права що се отнася до връщането на не особено скъпи стоки, които след закупуване са се оказали дефектни. Всеки може да получи сумата, която е заплатил за съответната стока, като условията за това не важат единствено в Дания.

От ЕК отделят внимание и на младите, които току що са завършили образованието си. Младежката гаранция, която важи в рамките на ЕС, гласи, че всички страни от Съюза са поели ангажимент да гарантират, че младите хора получават качествено предложение за работа, чиракуване, стаж или продължаващо образование в рамките на 4 месеца, след като напуснат системата на образование или загубят работата си.

При пътуване от страна членка на ЕС до друга такава туристите нямат ограничения какво могат да закупят и да пренесат през граница, стига да е за лична употреба, а не с търговска цел. Всяка членка има своите ориентировъчни количества на видовете стоки, като най-често пренасяните от пътуващи са алкохолни и тютюневи изделия. В рамките на Съюза имате право да пренесете при митническа проверка:

  • 10 литра спиртни напитки,
  • 20 литра подсилено вино (например порто или шери),
  • 90 литра вино (от които не повече от 60 литра пенливо вино),
  • 110 литра бира.

За тютюневите изделия също има ориентировъчни количества за разграничаване на лична употреба от стопанска дейност:

  • 800 цигари,
  • 400 пурети,
  • 200 пури,
  • 1 кг тютюн.