Рекламират България с нови туристически атракции във Варна, Бургас, Несебър и Созопол, реализирани с евросредства, съобщиха от Регионалното министерство.

Нов информационен бюлетин представя възможностите за туризъм в седем държави от Черноморския басейн. Включени са общо 18 туристически обекта, реализирани с финансиране от Съвместната оперативна програма "Черноморски басейн 2014-2020", която в България се управлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

През миналата година бяха предвидени още 24,5 млн.евро за проекти по двете приоритетни оси на програмата. Сред тях са одобрени и нови 11 проекта за развитие на туризма в десет черноморски държави, които са в процес на изпълнение.

България е представена с нови проекти за туризъм и спорт в района на Варна и Бургас. С пари по програмата са реализирани туристически атракции като разходка с лодка от Несебър до Бургас и остров "Св. Иван". В проекта са включени и посещения на историческите места "Побитите камъни", Римските терми край Варна, както и новоизградена туристическа пътека до параклиса "Св. "Марина" до Созопол.

Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Турция и Украйна също са в проекта. Целта е да се подпомогне туристическият сектор през летния сезон чрез промотиране на новосъздадени проекти за посещение на дестинации в Черноморския басейн.

Бюлетинът ще се разпространява в интернет платформи и социалните мрежи в България, Гърция, Румъния, Турция, Армения, Азербайджан, Грузия, Молдова, Русия и Украйна.

Включени са и координати на местните туристически офиси, където има повече актуална информация за еко туризма, музеите, фестивалите и възможностите за спорт, обекти и паметници, църкви и манастири, лагери за почивка и много други зони за релаксиране, рехабилитация, ветроходни, велосипедни и туристически маршрути.

Всички обекти са изпълнени в рамките на първата покана за набиране на проектни предложения в настоящия програмен период, по която бяха разпределени близо 20 млн. евро за насърчаване на бизнеса и предприемачеството в рамките на Черноморския басейн и опазването на околната среда и намаляване на отпадъците в морските води.

Бюлетинът може да бъде изтеглен от тук: https://blacksea-cbc.net/news/archive-news/travel-around-black-sea-magazine/