Спад на туризма за сезон 2019 г. Това е последната дума за изминалия сезон според данните на НСИ и пътникопотока на летищата Бургас, Варна и София.

Байко Байков, член на Управителния съвет на Асоциация на българските туроператори и туристическите агенти изнесе основните данни на пресконференция днес.

Спадът на туристите е от 2% или този сезон са реализирани с 300 000 нощувки по-малко.

Тези 2% са интегрирани от целокупния туризъм, бизнес, спа и културния туризъм.

Спадът на туристи това лято в България се дължи на пътуванията на туристи от ЕС, от там са регистрирани половин милион нощувки по-малко.

Най-много са намалели туристите от Германия - с близо 800 000 и от Русия със 170 000.

Скандинавците също са намалели с 230 000. Но за сметка на това от Румъния са дошли с 500 000 повече туристи да почиват у нас, а от Украйна - с 280 000. Британците също са се увеличили.

Италианци, испанци и гърци не почиват у нас, сочат още данните.

Данните от летище Бургас показват, че е отбелязан спад от близо 14% на самолети и 12% на пътници. Като германците са се отдръпнали най-много от бг туризма, 40% спад на пътници от Германия.

На летище Варна - спад от 16% на самолетите и 12% на обработените пътници.

На летище София ръст от 1.5% на пътниците, в т.ч. и българските. На фона на ръста на пътуванията на българите извън България, означава, че на летище София са обработени по-малко чужденци в сравнение с 2018 г.

Впечатление прави, че в активните месеци София е с ръст от 3% на реализираните нощувки на чуждестранни туристи, а Пловдив - с 10%. Велико Търново - е с 6% ръст.

Този спад не вещае нищо добро за следващия сезон, категоричен е Байко Байков.

Колегата му Димитър Попов анализира какво търсят туристите - категорично Слънчев бряг не може да привлече друг туризъм, освен алкохолен, а масово се почива само за седмица.

Извод е също, че и София ще се превърне в парти дестинация, тъй като уикендите и лятото чужденците са идвали да посещават баровете.