Туристически и спортни сдружения поискаха от Бойко Борисов да намери баланса между туризма и опазването на природата.

Със знамена и плакати няколко десетки граждани от различни формации се събраха пред Министерския съвет, за да внесат писмо до премиера, притеснени от вероятността концесията в Банско да бъде прекратена.

От Банско към Борисов: Спрете обществените поръчки на Зелените! Спасете народа си!

От Банско към Борисов: Спрете обществените поръчки на Зелените! Спасете народа си!

Близо 20 населени места опустяват в последните години поради блокаж на развитието им - там поминък идва основно от туризъм, онясни един от инициаторите Славейко Стайков. По думите му това трябва да спре. Ставало въпрос не само за Банско, а и за Разлог, Добринище, Благоевград, Дупница, Самоков, Велинград и други.

Стайков и съмишлениците му се обявяват против "зелената олигархия", като са убедени, че не може хора от всякакви населени места да са по-наясно от проблемите на местните хора в пригодните за туризъм региони.

Борисов готов да прекрати концесията за ски зона "Банско"

Борисов готов да прекрати концесията за ски зона "Банско"

Договорът изначално не бил прецизен, твърди екоминистърът

Стайков настоява за баланс, а не за запечатване на планините за туризъм. Законът трябва да се спазва, но плановете за управление трябва да се актуализират, смятат недоволните хора.

Изграждането на ски лифтове и писти е приравнено с открит добив на нефт, възмутен е Стайков. За него мястото на ските е именно във високите планински части.

Има добри практики, те просто трябва да се приложат у нас, но законодателството е прекалено рестриктивно, гласи позицията на сдруженията.