Правителството решава за ски зоната в Банско след разговори с еколозите. Екоминистърът Ивелина Василева обясни пред журналисти след заседанието на кабинета, че точката за концесията на Банско не била да внесена за разглеждане в Министерския съвет заради възникнали съмнения в гражданското общество.

Това обяснение на министъра идва след снощното съобщение на МС, че отлага разглеждане на концесионния договор, както и след разпространената от „Дондуков” 1 фраза на Борисов, че е готов да прекрати концесията.

На 19 февруари се състоя Съвет за развитие, на който беше обсъждано предложението на Междуведомствената работна група да се пристъпи към изменение на концесионния договор за управление на ски зоната в Банско заради редицата неясноти, неточности, възможности за разностранни тълкувания.

"В самия договор има редица неточности и неясноти, които касаят обекта, обхвата и предмета на концесията", заяви Василева. Тя посочи, че от тази ситуация може да се излезе или чрез прекратяването на концесионния договор, или чрез изменяне на концесионния договор с цел прецизиране и залагане на ясни текстове.

Концесионният договор за Банско е подписан през 2001 година. Анализите и подготвителните работи са извършени по време на правителството на Иван Костов. Впоследствие е подписан по времето на Тройната коалиция. Още тогава има разминавания между текстовата и графичната част, има и несъответствия с текущото законодателство.

"Евентуално пристъпване към прекратяване би означавало огромен риск, защото това би означавало съдебни процедури, финансова пряка щета за държавата", обясни Василева. Може би години наред щели да текат съдебни дела, а ако държавата бъде осъдена, може да загуби десетки милиони. Затова правителството няма да пристъпи към тази крачка.

Предстои да бъде свикана среща с представители на гражданските организации в най-скоро време, за да се обсъдят всички тези, които се излагат и да се вземе решение как да се действа по-нататък. Дотогава няма да бъде внасяно предложение в МС и няма да бъде обсъждана тази тема.

Няма да се взима каквото и да е решение преди да се постигне консенсус и яснота, за да е категорично ясно на всички, че действията на правителството не се предопределят от желанието да се обслужват нечии олигархични интереси, увери екоминистърът.

Засега остава действащият концесионен договор.