Съвместна проверка на Министерството на туризма, Икономическа полиция- Бургас, Национална агенция за приходите-Бургас, дирекция "Инспекция по труда- Бургас", Областната дирекция по безопасност на храните в града и РЗИ на хотели в "Слънчев бряг", направена през септември, установява нарушения в задължителните елементи, които трябва да притежават, за да отговарят на изискванията за съответната категория.

Групата от инспектори са проверили хотел "Шипка" категоризиран с 3 звезди. Проверен е и хотел "Гранд Виктория", който е категоризиран с 4 звезди.

Сред проверените са четиризвездните хотели "Белвю", "Платинум", "Колизеум I" и "Изола Парадайз", както и тризвездните хотели "Гларус" и "Искър" и двузвездният хотел "Нимфа - Русалка".

При извършена проверка на четиризвездият хотел "Чайка Бийч", е установено, че рецепцията обслужва едновременно и хотел Метропол-Аркадия.

Четиризвездният хотел "Белвю" е запечатан от НАП заради извършени данъчни нарушения.

Сред нарушенията, установени от експертите към датата на проверка са липса на действаща категоризация и квадратури на баните и тоалетните в част от хотелите.

В момента на проверката, част от хотелите не са представили документи на персонала - трудови договори, дипломи за завършено образование, трудови книжки и други.

Установени са и други липси, сред които са място за паркиране на хора с увреждания, рецепцията с височина 90 см за обслужване на хора с намалена подвижност, обособени достъпни хотелски стаи за хора с увреждания, универсална инвалидна количка и др.

По повод установените нарушения Министерството на туризма налага административни наказания на хотелите според тежестта на несъответствията с изискванията на Закона за туризма.

Ангелкова лъже за реалните постижения на туризма у нас според туроператори

Ангелкова лъже за реалните постижения на туризма у нас според туроператори

Туристическите оператори поискаха оставката на Ангелкова

Припомняме, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) поиска оставката на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Като мотиви за оставката на Ангелкова АБТТА посочва отсъствието на адекватна реакция от страна на ръководеното от нея ведомство спрямо десетки становища и експертни препоръки, внесени в министерството от асоциацията. Това налагало извода за тотална липса на професионални компетенции и административен капацитет за справяне със задълбочаващите се проблеми на българския туризъм.

В писмото на АБТТА се обяснява още, че министерството има безотговорно отношение спрямо реалното състояние на сектора. Министерството систематично манипулирало общественото мнение за истинското състояние на сектора. Данните на Ангелкова за постъпленията и постиженията на туризма у нас били погрешни - броят на туристите, посетили България, бил значително по-нисък от броя на посочените от Ангелкова туристи.