Като туристическа дестинация България трябва да преориентира своята рекламна стратегия и кампания в социалните мрежи, както и в телевизиите на балканските страни. За това настояха представители на зимните курорти, които се срещнаха с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова.

В работната среща в Боровец участие взеха ръководствата на туристическите комплекси в Банско, Пампорово и Боровец и от София, както и представители на местната власт и бизнеса от община Самоков.

Според бизнеса ключово за развитието на предстоящия зимен сезон е активното и присъствие на страната в различни онлайн канали, както и акцентирането върху факта, че се спазват всички мерки на безопасност.

От своя страна вицепремиерът припомни мерките, инициирани от правителството за подпомагане на сектора.

Кметът на Самоков Владимир Георгиев изрази мнение, че трябва да се разработи рекламна кампания, насочена и към българските туристи. Според него е необходимо да се помисли за стимулиране на конферентния и конгресния туризъм.

Представителите на бизнеса посочиха, че важно да се работи в партньорство за подготовката на предстоящия зимен сезон. Те подчертаха, че за отрасъла е от голямо значение да се запази мярката 80:20 до края на сезона и подкрепиха факта, че вицепремиерът е предложил тя да действа до май догодина. В помощ на работата им би била възможността детските ваканции на всички балкански държави да се синхронизират.

Те изтъкнаха и необходимостта от подобряване на пътната инфраструктура и връзката с летищата, както и идеята да се обмисли начин за стимулиране на пътуванията с автобус на принципа на субсидиите за чартърните полети. Беше поставен и въпросът за влизането в сила на Наредба Н-18, като вицепремиер поясни, че според информацията на Министерство на финансите към момента нейното прилагане се отлага.

Съгласно данните от Единната система за туристическа информация от началото на годината до 15 август в Боровец са пренощували над 86 000 туристи. За периода 1 януари - 15 август най-много са били българските посетители - над 36 000, британските са били над 22 000, от Северна Македония - повече от 7 000, румънските - над 3 000, а израелските - над 2800.