Хотелиерите ни готови да предоставят подслон и работа на бежанците от Украйна, но не искат затваряне на небето от днес за утре. Това се казва в позиция на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

От асоциацията неколкократно изявиха готовността си да предоставят подслон и да осигурят работа на бежанците от Украйна - вече са осигурени над 10 000 легла в цялата страна, заяви председателят на организацията Георги Щерев.

Съчувстваме на гражданите на Украйна за случващото се в страната им и се надяваме конфликтът да приключи максимално бързо. Съпричастни сме и ще положим всички усилия, за да намерят временно убежище в България.

Русия затвори въздушното си пространство за България, Полша и Чехия

Русия затвори въздушното си пространство за България, Полша и Чехия

Позовава се на недружелюбните действия на авиационните власти на тези страни

България е туристическа страна, в която около 13% от БВП се реализира благодарение на туристическия сектор. Нашата икономика е изключително зависима от туризма, а за десетки хиляди семейства и малки населени места това е и единственото препитание. Затова апелираме всички тези аспекти също да бъдат взети под внимание.

Не считаме за правилно въздушното пространство на страната ни да се затваря от днес за утре, без да е помислено как ще бъдат извозени до домовете им почиващите у нас към момента близо 3000 руски граждани, които са мирни туристи и не носят вина за случващото се. Те също не знаят къде ще нощуват, нито как ще се приберат.

Област Варна се готви да приеме бежанци от войната в Украйна

Област Варна се готви да приеме бежанци от войната в Украйна

Работи със сдружението на украинците в България

По начина, по който политиците говорят и действат в момента, рискуваме години напред да нямаме туристически сезон, подчертават от БХРА.

Подобни мерки могат да допринесат за загубване на утвърдени през годините пазари, при това не говорим само за Украйна, Беларус, Молдова и Русия, а и за останалите ни европейски пазари. В това отношение можем да вземем пример от държанието на наши конкурентни туристически държави, които също са членове на НАТО - Гърция, Турция и Кипър, се казва в позицията.

Защото и туристите от основни за нас туристически пазари като Германия и Великобритания също наблюдават случващото се и ни преценяват и като дестинация под лупа. Хората искат да почиват и да бъдат на сигурно място, на такова, което не е участник пряко или косвено в конфликт. Нито един туристически пазар не приема налагането на санкции от днес за утре. Още повече, че европейските ни партньори вече загубиха доверие в нас, след обещанията за стимулиране на туристите чрез схемата за 35 евро на заета седалка в полет до България и последвалото изменение на схемата в движение, така че тя стана недостъпна. Сегашната ни позиция допълнително подронва туристическия ни авторитет, уверяват от асоциацията.

Не бива да настройваме излишно туристите от различни нации един срещу друг, още повече че България има много добре разпределени пазарни квоти и реноме на всеки от туристическите пазари, постигнато след много усилия на хората от бизнеса, обясниха .

Докато за по-голяма част от европейските туристически пазари кризата с Ковид-19 допринесе за развитие и утвърждаване на вътрешния пазар, по редица причини, сред които и постоянно променящите се здравни мерки и липсата на предвидимост и сигурност, у нас това не се случи. Европейските държави подпомогнаха успешно и бързо своите туристически сектори в съответните страни, докато у нас основно се покриваха и компенсираха загубите от резервираните ваканции в чужбина, вместо тези в страната. По този начин вместо да държавата ни да подпомогне собствения си туризъм, стимулира чуждия.

Туризмът продължава да е сред основните сектори, който може да изведе икономиката ни най-бързо и лесно от кризата. Колегите се подготвиха за сезона, въпреки липсата на държавни помощи, на работна ръка, затруднения визов режим и непосилните цени на тока и газа. Но ситуацията ни върна отново в неизвестността. Именно за това е изключително важно как държавата ни реагира в тази ситуация.

Затова преди да се взимат политически решения трябва да се мисли и за последиците от тях, особено за туризма. Ако не внимаваме, това би означавало да зачеркнем туристическия сезон за години напред. Ние не отричаме принадлежността ни към ЕС и НАТО, но освен общностните интереси, политиците ни приоритетно трябва да защитават българските национални интереси, категорични са от БХРА.