Туризмът отново е неглижиран от политическите сили. Управляващи и опозиция продължават да не се интересуват от бъдещето на един от най-важните сектори на икономиката, който допринася средно за около 13 на сто от БВП. Това заявиха в отворено писмо от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

По думите на хотелиерите туристическият сектор не е засегнат в приоритетите на следващия проектокабинет. Това е немислимо, при условие, че преди изборите за 47-то Народно ръководствата на БХРА и Алианса на туристическите индустрии в България (АТИБ) проведоха срещи с представителите на всички основни кандидати за парламента, твърди БХРА.

От асоциацията са на мнение, че браншът е излъган за пореден път. Всички тези обещания обаче останаха единствено в сферата на пожеланията, подчертават хотелиерите.

БХРА отправи призив към политиците да обърнат внимание на туризма в тези изключително трудни за сектора условия. Те алармират, че от месеци министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова не намира време да им обърне внимание.

Изключително притеснение буди фактът, че в Плана за справяне с Ковид-19 на здравното ведомство отново е предвидено затваряне на туристически обекти като хотели и ресторанти и спиране на всички масови мероприятия, включително семинари и конференции в етап 3 и 4 на Плана за справяне с Ковид-19, подчертават от БХРА. Не само, че правителството е готово да затвори с лека ръка бизнеси, но не се предвиждат никакви компенсации, с ясното съзнание, че през последните вече три години туристическият сектор работи на ръба на оцеляването, в несигурна среда и без каквато и да е предвидимост, с честа промяна на условията - от цената на тока и горивата през постоянното отваряне/затваряне и ограничаване на дейността му.

Притеснени, че за поредна година през есента ще бъдем затворени, въпреки уверенията, че това няма да се случи, служители вече търсят работа в други сектори и това се очертава като най-големия проблем за сектора не само в България, но и в света през следващите поне 5 години. От БХРА са категорично против изказването на намерения за затваряне от страна на държавата без те да са обсъдени с бранша.

Друг проблем, който хотелиерите изтъкват е свързан със сезонните работници. БХРА се надява в края на сезона, около септември, когато хотелите затварят и освобождават сезонните работници, да не се получи както в предходни години, от държавата и в частност социалното министерство да започнат да обясняват, че парите в бюджета са свършили и не могат да отделят средства за квалификация и преквалификация на сезонните работници.