Утежнената процедура за концесиониране на морските плажове, заложена в Закона за концесиите, може да повлияе негативно върху българския туризъм и да застраши хиляди работни места, предупреждават от КНСБ.

С оглед на тези рискове, Конфедерацията на независимите синдикати в България и Синдикатът на туризма призовават процедурата да става по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

"Настояваме да не се правят прибързани и необмислени стъпки, които ще изправят летния сезон, а и целия туристически сектор, пред хаос и отлив на туристи, защото над 360 000 души, заети в този сектор, разчитат на него за прехраната си." - посочват синдикалистите.

Според тях новата процедура, която е свързана с много повече разходи за бизнеса, ще повлияе върху заплатите в сектора, които въпреки повишението си през последните години все още са сред най-ниските в Европа.

"Подкрепяме предложението да се върне старият законов ред, който предвиждаше възлагането на концесиите да става с решение на Министерския съвет, а не с еднолично решение на министъра на туризма, както предвижда Закона за концесиите. Считаме, че предложеното решение ще помогне за по-голяма прозрачност и обществен контрол върху сектора, което ще помогне за привличането както на туристи, така и на кандидати за работа в туризма. Поради спирането от съда на "Наредба за мониторинга, управлението и контрола на концесиите" не е ясно как ще се процедира при управлението и контрола на концесионните договори." - се казва в становището на синдикатите.

Има риск реално да се увеличи броят на неохраняемите плажове поради невъзможност на бизнеса да участва в тези концесии, което ще прехвърли върху държавата и общините грижите за водно спасяване, медицинско обслужване, почистване и др.

Тъй като казусът поставя пред много неизвестни предприемачите и курортите, синдикалистите смятат, че ще бъдат отблъснати големи туроператори и инвеститори.

"КНСБ винаги е подкрепяла българския туризъм в усилията му да представя България като разпознаваема, привлекателна и търсена дестинация. Това обаче е немислимо без професионализма и усилията на кадрите, които работят в туризма. КНСБ ще подкрепи всяко решение, което би подобрило възнагражденията и условията на труд на хилядите заети в туризма, които с труда си подобряват имиджа на страната ни като една от най-търсените дестинации." - подчертават от организацията.

От конфедерацията са обезпокоени заради забавянето на някои концесионни договори на големи курорти вследствие на процедурните усложнения и предупреждават, че това поставя пред заплаха туристическия сезон, носи риск за работните места на хиляди работници.

"При тази ситуация синдикатът е изправен пред невъзможността да води преговори по КТД и за увеличаване на работната заплата. Затова КНСБ настоява за бързо решение, което да отчита интересите на хилядите заети в дружествата." - казват в заключение от организацията.