Мексико отказва да приема български туристи. За това сигнализираха от Обединение "Бъдеще за туризма" до Министерството на туризма, външно министерство, посолството на България в Мексико, както и почетния консул на Мексико у нас, съобщава БНР.

От началото на октомври 25 организирани туристи, които са разполагали с всички необходими документи в Мексико, а също и закупен туристически пакет, веднага след приземяването на самолета им в Канкун са били върнати обратно.

Димитър Балтов, който е в управлението на един от големите туроператори у нас, обясни, че местните власти прибират избирателно около 10-15 души от всеки полет, като очевидно се таргетират лица от Източна Европа и от бившите съветски републики, принудително ги вкарват в отделна стая, взимат им телефоните и паспортите без обяснение, държат се грубо и говорят само на испански.

Доколкото клиентите могат да разберат какво се случва, те им казват, че нямат платена резервация в Мексико за настаняване и че са потенциални емигранти, посочи той.

От обединение "Бъдеще за туризъм" съобщават, че багажът на някои от върнатите обратно туристи е изгубен и не е възстановен. Те настояват за решителна намеса на българските дипломати.

"Те всъщност ни преразказват и ни препращат писмо от имиграционните власти на Мексико и причината, която се дава - те не са представили достатъчно убедителни доказателства, че имат платена резервация в Мексико, обясняват от сдружението. Според тях това е абсолютно бланкетен отговор.

Почетният ни консул в Мексико Пенчо Ралчев посочи, че мексиканските власти не дават информация по случая. Той отбеляза, че в единия от случаите е имало несъответствие в имената на личните документи и тези, вписани в туристическия ваучерРалчев увери, че е съдействал на гражданите, които са се обърнали към него.

От Министерството на туризма потвърдиха, че са запознати с казуса и заедно с Министерството на външните работи извършват проверка.