5940 туристи, клиенти на "Томас Кук" са у нас. По-малко от 10% от тях са от Великобритания. Това стана ясно от брифинга на ресорния министър Николина Ангелова след спешна среща в министерството по повод кризата, която настъпва след фалита на британския оператор. 

Сега е важно да се наблюдава какво ще се случи с дъщерните компании на "Томас Кук", според нея. Това се налага, за да няма ефект на доминото. Полската дъщерна компания на "Томас Кук" от днес е преустановила продажба на туристически услуги. "Томас Кук" - Холандия също спира дейност. Другите компании - в Германия, Франция и други страни - са финансово стабилни. Специално заедно в министерството следи ситуацията.

Загубата за нашия бизнес е в милиони лева, призна министър Ангелкова, която се притеснява, че този фалит може да има негативен ефект върху сезон 2020.

Ангелкова: Съдействаме на всички засегнати от фалита на "Томас Кук"

Ангелкова: Съдействаме на всички засегнати от фалита на "Томас Кук"

В момента нейни клиенти в България са около 2500 души

Министерството на туризма ще съдейства на хотелиерите ни за подаване на колективен иск, ако искат. Процедурата е изключително сложна, предупреди обаче Ангелкова. Ще се водят разговори с финансовия министър Владислав Горанов дали може да има данъчни облекчения за хотелиерите, опарени от фалита на "Томас Кук".

Посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс сподели, че страната й съжалява за фалита на Томас Кук. Британското правителство прави всичко възможно всички туристи да се върнат в страната, подчерта тя. Правителството на кралството провежда извънредна операция за репатриране на гражданите.

Това е най-мащабното репатриране на граждани в мирно време, поясни посланикът. Търсят се самолети от всички страни. Хопкинс съветва туристите да се въоръжат с търпение. Вчера операцията започна положително, отчете посланикът. Още два полета днес от Бургас са върнали туристи във Великобритания. Един полет от Варна също е извозил британски туристи. Общо за два дни 894 души са извозени в кралството.

Според нея малко британски туристи са клиенти на "Томас Кук". Посланик Хопкинс вярва, че и занапред британски туристи ще идват на почивка в България.

На брифинга в Министерство на туризма стана ясно, че над 50 хотела у нас работят с "Томас Кук". Планира се по два полета дневно да извозват туристи от страната ни, като така до 13 октомври у нас ще има туристи на "Томас Кук". Има проблем с някои хотели, които отказвали на туристи на "Томас Кук, затваряли и така хората оставали на улицата. Има откази и на транспортни фирми, които също не искали да извозват туристи до летищата във Варна и Бургас.

Гръцкият туризъм може да изгуби до 500 млн. евро от фалита на "Томас Кук"

Гръцкият туризъм може да изгуби до 500 млн. евро от фалита на "Томас Кук"

Предлага се засегнати да не плащат ДДС, такса за нощувки и намаляване ДДС за пакети