Най-големият потенциал на страната ни като туристическа дестинация са родните минерални води, в съчетание с културно-историческото ни наследство. Това подчерта зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев, който председателства заседанието на Националния съвет по туризъм.

В този съвет участват по един зам.-министър от всяко министерство, председателят на Комисията за защита на потребителите Веселин Златев, шефът на Българската агенция по безопасност на храните проф. Пламен Моллов, директорът на Националната агенция по приходите Бойко Атанасов, както и представители на различни асоциации от туристическия бранш.

Посещението на генералния секретар на Световната организация по туризъм към ООН Талеб Рифай у нас в края на този месец е една от обсъдените по време на заседанието теми.

Обект на внимание на Националния съвет по туризъм е и стратегията за устойчиво развитие на туризма до 2030 г., като към нея има разработен и специален оперативен план за действие.

Зам.-министър Ботев обърна внимание на факта, че България трябва да развива потенциала си във всяка една сфера на туризма, тъй като вече не повече от 10% от международните туристи избират дадена дестинация единствено и само заради един основен продукт.

„Няма го вече туристът, който идва за една седмица да легне на плажа, да се пече, да отива да спи и да се храни", отбеляза още зам.-министърът и даде пример, че се търси например туризъм на море, спа и културно-историческо богатство.

Ботев напомни, че природата е дала много на страната ни, а именно топло море, пет високи планини със 146 върха над 2000 метра, огромен потенциал за зимен и планински туризъм, както и най-високата концентрация на термални минерални води.

Зам.-министър Ботев обърна внимание и на предстоящия летен туристически сезон с оглед на кризата в размирна Украйна. До този момент 16% повече украински туристи са се записали за почивка у нас през летните месеци, в сравнение с този период за предишната година, обяви той.