Масови фалити прогнозират от туристическия бранш. Според тях ще се стигне до загуба на хиляди работни места, както и тотален провал на предстоящия летен сезон 2020 г.

Това стана ясно на съвместна пресконференция на представители на сектора, цитирани от Нова телевизия. В нея взеха участие Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Националния борд по туризъм (НБТ), както и други браншови сдружения. 

Гласувано: Извънредно положение заради коронавируса

Гласувано: Извънредно положение заради коронавируса

С 201 гласа "за" депутатите приеха предложението на МС

От туристическия бранш са внесли призив към правителството за спешни мерки, с които да се "успокои" ситуацията в сектора и да се предотвратят масовите фалити. Сред исканията им е да се въведе мараториум за 12 месеца, считано от 1 август 2020 г., върху влизането в сила на наредба Н-18.

Освен това от бранша искат от 1 април, отново със срок 12 месеца, всички разходи по социални осигуровки на заетите в бранша да се поемат от правителството. Сред останалите искания на туристическия бранш е отново в рамките на една година, считано от 1 април 2020 г. безлихвено да изплатят задълженията си към държавата по отношение ДДС, местни данъци, както и такса смет.

"Светът не е преживявал по-тежка криза в последните десетилетия. Дори след атентатите на 11 септември 2001 г. нямаше такъв негативен ефект върху туризма", каза Даниела Стоева, председател на Управителния съвет на АБТТА. 

Първите молове вече затварят

Първите молове вече затварят

Продължават да работят само хранителни магазини, аптеки и дрогерии

Според анкетно проучване сред туристическия бранш за влиянието на COVID-19 въху сектора се наблюдава спад със 70% на резервациите в хотелите, а 80% вече направените се анулират. По отношение на туроператорските дейности пък е отчетен спад от 75% на търсенето на ексурзии, а 90% от планираните такива вече са отменени. 

За таван на цените и ограничение на количествата стоки пледират синдикати и бизнес

За таван на цените и ограничение на количествата стоки пледират синдикати и бизнес

Държавата да подкрепи доходите на хората във фирмите с рязък спад на продажбите

Заетите в този бизнес са най-малко 300 000, а от проучването стана ясно, че 60% от бранша подготвя съкращения заради ситуацията, допълни Стоева.

Премиерът Бойко-Борисов да сфромира Национален икономически щаб, който да изготви едногодишна програма за спасение на транспортен и туристически бранш. Предложението е от Националния борд по туризъм.