Над половин милион чужденци се очаква да посетят България през зимния сезон

Като много добро определиха началото на зимния туристически сезон в България от Националния борд по туризъм. Около 550 хиляди чужденци се очакват да посетят България за периода от декември до април.

Някои от хотелите са били резервирани още през ноември. Три милиона и четиристотин хиляди са българите, които ще пътуват през този период.

Основната част на пътуванията на чужденци до България не е с цел зимен туризъм, а по-скоро бизнестуризъм.

Средната заетост на хотелите през тази година се очаква да бъде 28 процента при 30 процента - през миналата година.
Според Румен Драганов от Националния борд по туризъм тези числа са предпоставка за добър туристически сезон.

Очаква се нощувките за 2009 г. да бъдат 15 милиона при 18,7 милиона през 2008 година. Общо 970 хотела е имало в страната ни през 2002 г., а броят им през настоящата е достигнал 3303.

о думите му неправилната политика в хотелското застрояване води реално до спад на туристи. Той съобщи, че през тази година заети са били само 55 процента от легловата база, "което е много сериозен проблем за една държава и нещата трябва да се променят". За първите девет месеца на годината спадът на приходите е 21 процента.

На Общото събрание на Националния борд по туризъм преди дни организацията е решила да се предложат промени в Закона за туризма. Те трябва да определят отношенията между държавата и бизнеса и да заложат нов член, който да дефинира туристическите атракции, които всъщност са държавна собственост, и това как могат да бъдат управлявани.

Въвеждането на понятието "атракция", уеднаквяване с международните стандарти на понятия като "турист", "екскурзиант" и консолидирането на бизнеса в една организация, с която да общува властта, трябва да залегнат в изменения закон за туризма.

Браншът разчита на визията за развитие на туризма в България, която минава през развитието на добра стратегия.