През настоящата година са направени над 300 проверки по морето, като тенденцията, която се забелязва е, че намаляват сигналите за нередности по морските плажове.

Наложени са над 600 000 лева глоби и неустойки, като от тях са платени над 350 000.

Това стана ясно от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова, която отчете данни за туристическия сезон в страната от началото на настоящата година. Тя представи и подготовката на Министерство на туризма за лято 2019 г.

Приходите само за юни и юли - най-активните месеци на летния сезон, са за над 1 милиард и 200 милиона евро, което е ръст от около 8.1%, похвали се Ангелкова.

През юни, юли и август над 4 480 000 чуждестранни туристи са посетили страната ни, разкри министърът, като това е ръст от 3,6 на сто. Очакват се данните за месец септември, за да се финализира отчетът за активния летен сезон.

Чуждестранните туристи, които са посетили България през активните месеци на летния сезон, са от Румъния, Германия, Гърция, Русия, Турция, Чехия, Полша, Израел, Норвегия и Испания (около 30 000 души). Нашата страна се превръща в една устойчива и успешна политика туристическа дестинация, похвали се Ангелова.

През настоящата година са направени над 300 проверки, като тенденцията, която се забелязва е, че намаляват сигналите за нередности. За миналата година те са били над 420, а през настоящата около 250, обобщи тя.

Наложени са над 600 000 лева глоби и неустойки през настоящето лято, като от тях са платени над 350 000. За първи път откакто се стопанисват и управляват морските плажове от началото на годината досега са приключили общо 28 процедури за отдаване на концесия на морски плажове.

През настоящата година имало редица нарушения на извършване на незаконна търговска дейност по морските плажове. Затова са предложени глоби до 50 000 лева за фирми, които извършват незаконна търговска дейност по неохраняемите плажове, отчете още Ангелкова.

През следващите 2 г. в Плана за концесиите за морските плажове са заложени отдаването на концесии на над 39 плажа. За всички останали, за които има интерес, се очаква те да бъдат проведени процедури за отдаването им под наем.

Неохраняемите плажове също намаляват с около 25% от 2015 г.

По отношение на местата за настаняване и хранене, която тема е била обсъдена с представителите на туристическия бранш, основен проблем се очертава липсата на специални помещения за достъпност на хората с увреждания.

Общественото обсъждане по законопроектите за Закона за туризма и Закона за черноморското крайбрежие приключи. В Закона на туризма основните теми, които остават са свързани със статута на националните курорти, засилване на консултативните съвети по туризъм и въвеждане на специален единен код за местата за настаняване и хранене.

От законопроекта за Закона за туризма са изведени темата, свързана с националния туристически инспекторат, защото изисква допълнително съгласуване, както и предложението, свързано с доброволния етикет за качество.

По отношение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие са коментирани две основни теми - групирането и категоризирането на морските плажове и включването на административно-наказателните разпоредби, относно неохраняемите плажове.