Ограничаване на презастрояването в националните курорти и нов закон за туризма.

Това ще бъдат приоритетите в политиката в областта на туризма тази година, заяви заместник- министърът на икономиката, енергетика и туризма Иво Маринов, цитиран от БНР.

Той подчерта, че усилията против презастрояването ще се водят съвместно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и ще бъдат насочени основно към нормативната уредба.

В Закона за туризма се очаква да бъдат засегнат проблемите за регламентирането на туристическото предлагане в страната, функциите и задачите на туристическите центрове и бюра, изискванията за националната представителност на сдруженията и създаването на национална туристическа организация, която да се занимава с маркетининга и рекламата на българския продукт.

Ще се акцентира и върху работата по стратегия за развитие на еко и селския туризъм, както и за утвърждаването на стандартите за качество при балнео и спа туризма.

Иво Маринов определи 2009 г. като трудна за българския туризъм. Като цяло туристите са ограничили пътуванията си, преориентирали са се към по-близки дестинации и записвания в последния момент, а спадът на пътуванията в световен мащаб е около 7 %.

На този фон България се представя сравнително добре, каза заместник-министърът . Аргумент в тази посока дава статистиката за броя чуждестранни туристи, посетили страната ни от януари до края на ноември 2009 г. - те са намалели само с 0,4 на сто.

По данни на БНБ постъпилите в страната приходи възлизат на 2 милиарда 385 милиона евро - или това е с процент и половина повече спрямо същия период на 2008 г.
При туристите от Европейския съюз има ръст от 2,5%, а руските туристи за периода януари-ноември са били над 280 хиляди, съобщи още Маринов.

На фона на предходните години обаче кризата оказва влияние, призна Иво Маринов. Спрямо Русия действа общоевропейски режим на визова политика, така Маринов отговори на въпроса след отпадането на визите за Сърбия, Македония и Черна гора какво ще стане с визите за руски граждани.

През 2009 г. българите са намалили пътуванията в чужбина със 17% и са почивали основно в страната, за което е помогнала и гъвкавата ценова политика на хотелиери и туроператори, отбеляза заместник-министър Маринов.