Незаконни линейки гастролират в Банско и искат „космически" суми от пострадали чужди туристи, за да ги закарат до болницата в Разлог. За проблема алармира шефът на Медицинския център "Св. Благовещение" в Банско д-р Благой Терзиев, цитиран от е-79.com.

Има между две и три незаконни линейки в Банско, които са разположени около големи хотели и в района на пистите и така "ловят" пациенти, съобщи д-р Терзиев. Той е категоричен, че това става с посредничеството на туроператори. По думите му тази порочна практика поне от 5-6 години.

Незаконните линейки не са регистрирани и не плащат данъци. Появяват се около празниците и в разгара на сезона.

Наскоро англичанинът Джем Хюз се оплакал на британския консул у нас, че е получил сигнали от негови сънародници, на които им искали по 300-400 евро, за да бъде закаран до спешния център в Разлог, който се намира на 8 километра от курорта.

Според д-р Терзиев здравният център в Благоевград работи при установени правила, медицинският превоз на пострадали се заплаща от сключена застраховка на туриста, а отделно имат и официална тарифа за извършване на медицински услуги по време на път.

Изпращани са множество сигнали до РЗИ в Благоевград, откъдето отговарят, че след като не са регистрирани на територията на областта, не могат да упражняват контрол за взимане на суми от пациенти. Така, мерки за спиране на незаконните линейки не са взети.

Ще предприемем всякакви мерки с органите на полицията това нещо да се прекрати, закани се кметът на Банско Георги Икономов.

От Регионалната здравна инспекция в Благоевград заявиха, че проблемът е от компетенцията на Медицински одит. Със случая ще се заемат и от Областната инспекция по труда.