Предстоят облекчения на визовия режим за руски, украински, белоруски и молдовски граждани с цел постигане на незабавен ефект върху туристическия поток.

Това става със заповед на министър Николай Младенов, съобщиха от Министерство на външните работи.

От там посочват, че визите за организирани туристи от Русия ще се издават в срок до десет календарни дни след постъпване на заявленията и документите, необходими за издаване на виза в консулската служба или в изнесения визов център ( при досегашен срок от 10 до 30 дни).

Безплатни визи ще се издават на лица, участващи в международни младежки спортни мероприятия, културни и творчески дейности.

Подаването на данните ще става единствено чрез системата „Е-виза" на интернет-страницата на Министерството на външните работи на следния адрес един ден преди предаването на паспортите.

Облекченията засягат още ученици, студенти и придружаващи преподаватели, които предприемат пътувания с цел обучение или образователна квалификация; научни работници, пътуващи с цел извършване на научни изследвания, представители на организации с нестопанска цел на възраст до 25 години и други.

Многократна виза със срок на валидност до 1 година ще се издава на лица, които през предходната година са получили поне една виза, използвали са я по законосъобразен начин, отговарят на изискванията за надеждност и са доказали необходимост от чести или редовно пътувания.

В тази категория влизат, например, притежаващите недвижима собственост на територията на България и членовете на техните семейства, поясняват още от ведомството.

От там посочват още, че многократна виза със срок на валидност най-малко 2 години и най-много 5 години се издава на лица, попадащи в горната категория - при условие, че през предходните 2 години са ползвали едногодишна многократна виза по законосъобразен начин и при условие, че основанията за искане на многократна виза не са отпаднали.

Подобни облекчения се въвеждат и за гражданите на Украйна, Беларус и Република Молдова.

С издаването на тази Заповед МВнР ще спомогне за задоволяване на нарасналия интерес на туристи и туроператори към реализиране на български туристически продукти, изтъкват от външно министерство.

От там отбелязват, че само на 31 май в Консулска служба - Москва са издадени 4554 визи на руски граждани, което е безпрецедентен брой издадени от службата визи за един ден откакто е въведен визов режим за граждани на Русия.

Общият ръст на издадените визи за периода 01.01.2010г.-01.06.2010 г. в сравнение със същия период на миналата година е 36 %, като се запазва тенденцията ръстът на издадените визи да се увеличава с напредването на туристическия сезон.