Служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов и служебните министри на туризма Илин Димитров и на иновациите и растежа Александър Пулев проведоха работна среща за възможностите за финансиране на туристическия бранш по Плана за възстановяване и устойчивост и европейските програми.

По предложение на Илин Димитров е взето решение експерти от Министерски съвет и от ресорните министерства да обединят усилия и в кратък период да подготвят разяснителна информация за възможностите и сроковете за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост и по европейските и оперативните програми. Всяко от министерствата ще излезе със свое становище, съобщиха от Министерството на туризма.

Министерството на туризма ще разпространи и информационна брошура с актуалната информация за хотелиерите относно активните програми, по които ще могат да кандидатстват.

Хванаха 150 работещи без договор в барове и ресторанти през юни и юли

Хванаха 150 работещи без договор в барове и ресторанти през юни и юли

6 333 нарушения са констатирани общо от Инспекцията по труда за периода

"В момента битува схващането, че туристическият сектор е изключен от Плана за възстановяване и устойчивост, както и от европейските програми. Ще осигурим разяснителна информация, която да достигне до бизнеса. Това е една от задачите ми през следващите два месеца", изтъкна Димитров.

Обсъдено е и предстоящото кандидатстване на туристическия бизнес до края на годината по мерките за енергийно обновяване на нежилищни сгради. Допустимите бенефициенти обхващат микро/малки, средни и големи предприятия при най-много 50% интензитет на предоставената безвъзмездна финансова помощ. Планираният ресурс е 617,7 млн. лева само от Механизма за възстановяване и устойчивост без допълнителното национално и частно съфинансиране.

Допълнителни 14.5 млн. лв. даде служебното правителство на Министерството на туризма

Допълнителни 14.5 млн. лв. даде служебното правителство на Министерството на туризма

Парите са за ковид мерките и настаняването на украински бежанци

Освен това, обща работна група от експерти на Министерството на туризма и туристическия бизнес ще разработи правна рамка за регулиране на обединението на сдруженията в сектор туризъм и създаването на единна браншова организация.

Започва и записване на членове на работната група. Сдруженията, които заявяват участие нея, трябва да имат 50 или повече членове или регистрация в Националния туристически регистър от повече от 5 години.

Сдруженията, които желаят да се включат в работната група, трябва да излъчат представител и резервен член до 17:30 часа на 26 август 2022 г. (петък), на електронен адрес: S.Stoykov@tourism.government.bg.