Подготовката на следващия летен сезон ще започне с обявяване на търгове с тайно наддаване за отдаване под наем на морски плажове в периода януари - февруари 2023 г., съобщиха от Министерство на туризма.

Процедурите ще се провеждат в съответствие с Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост във връзка със Закона за устройство на Черноморското крайбрежие за отдаване под наем на обекти - изключителна държавна собственост, обособени части от крайбрежната плажна ивица - морски плажове в областите Добрич, Варна и Бургас.

Като наблюдатели на провеждането на тръжните процедури ще бъдат поканени представители на МВР, ДАНС и КПКОНПИ.

Диги от пясък отново се издигат на плажа в Слънчев бряг

Диги от пясък отново се издигат на плажа в Слънчев бряг

Въпреки забраната на обрастния управител

Заповедите за обявяване на търговете ще бъдат публикувани най-малко 30 дни преди крайния срок за подаване на заявленията за участие на интернет страница на Министерство на туризма, в раздел "Обяви и търгове", поддиректория "Търгове за наем на плажове", с обявени дата, час и място за провеждане на търга. Условията и изискванията към кандидатите за участие в процедурата са описани в тръжна документация, която ще се продава по ред, описан в заповедта за търга. Огледът на обектите ще може да се извършва от закупилите тръжни документи без да е предварителна заявка.

Търгове ще бъдат обявени за плаж Икантлъка 1 в област Добрич, община Каварна, в област Варна - за плажовете в община Варна Чайка - централен 1, Минерален басейн - север, Буните 2 - запад, Буните 2 - изток и Фичоза - част 2, в община Аврен - Романтика, Камчия - север 1 и Камчия - север 2, в община Долни чифлик - Шкорпиловци - юг, и в община Бяла - Бяла - централен III и Бяла - Чайка, в област Бургас - плажовете в община Несебър Обзор - детски лагери, Елените 1 и Несебър - стар град, в община Поморие - Къмпинг Ахелой - част 3 и Поморие - буната, в община Приморско - Стамополу - Перла и Младост - ММЦ, и в община Царево - Караагач, Къмпинг - Юг, Царево - Попски, и Устие на река Велека.

Инспекцията по труда установи 6800 нарушения по Черноморието през летния сезон

Инспекцията по труда установи 6800 нарушения по Черноморието през летния сезон

195 лица са установени да работят без подписан трудов договор

След като бъдат съобразени обстоятелства като ход на висящи съдебни производства и възможните срокове на наемните договори, ще бъде извършена допълнителна преценка дали да бъдат открити процедури за отдаване под наем и на следните обекти - изключителна държавна собственост, обособени части от крайбрежната плажна ивица, представляващи морски плажове: Кабакум - централен и Кабакум - Юг в района на Варна и в Бургаска област - Сарафово - юг, Созопол - запад, и Василико.

Инвестиционен интерес за наемане на обект от списъка на неохраняемите морски плажове извън посочените може да бъде заявен до 31 януари 2023 г. в Министерството на туризма. Специализираната администрация на институцията прегледа предложенията и ще прецени възможностите, допустимостта и годността на съответния обект да бъде отдаден под наем по законоустановения ред, чрез провеждане на търг с тайно наддаване.