Засега записванията за летния туристически сезон вървят по-добре, отколкото миналата година. Това сподели пред News.bg министърът на туризма Христо Проданов. Основното опасение на министъра е свързано с пандемията и ниското ниво на ваксинация у нас.

В момента структурата на записванията е променена. Преди пандемията, туристите в края на сезона правят записванията за следващия. Сега тези ранни записвания отпаднаха в голяма степен, подчерта Проданов. Министърът на туризма вярва, че тази година ситуацията в сектора ще е по-добра от миналата година. Тази година и зимният туризъм върви по-добре, по думите му.

Основният проблем пред туризма, според Проданов, е недостигът на кадри. Работим по този въпрос в няколко направления, изтъкна министърът на туризма. Едното е по посока на дуалното обучение, изтъкна той. Идеята е учениците и студентите в туристически специалности да придобият и практически опит. Другият начин да се реши недостигът на кадри е "вносът" на работници от общности в чужбина с български корени, подчерта министър Проданов.