Около 100 000 български туристи ще посрещнат Великден в Гърция. Това съобщава кореспондентката на БНР в южната ни съседка, позовавайки се на информация от туристическите агенции.

Традиционните дестинации за нашенците са Халкидики, Кавала и остров Тасос. Освен тях много българи пътуват към островите Родос, Корфу и дори Крит.

Мерките за контрол на пътния трафик преди Великденските празници в Гърция са затегнати. Движението по цялата пътна мрежа в страната от днес видимо е засилено.

В празничните дни е забранено придвижването на товарни автомобили.

През 20 километра са разположени екипи по контрол на трафика. Проверките са масови. За нередностите се налагат по-високи глоби.

Дори по второкласните пътища имало разположени камери за наблюдение. Солени санкции за неправилно паркиране се налагат в градовете. Лекотоварните автомобили се проверяват масово, за да не превозват мигранти.

Гърците също пътуват извън градовете за празниците, включително за Гергьовден. Той в страната се отбелязва на втория ден след Великден – понеделник. Охраната на църковните храмове е засилена.

До 21.00 часа е удължено работното време на всички търговски центрове днес. Докато приключи църковната литургия утре те ще останат затворени. През целия ден ще работят в събота, а след това ще останат затворени до вторник.