Повишена лавинна опасност има в планините, предупреждават от Планинската спасителна служба.
„Лавинна опасност има в Стара планина, Витоша, Рила и Пирин, особено в по-високите им части", каза директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) Кирил Русев, цитиран от БНР.

Спасителите съветват туристите да бъдат внимателни и да не проявяват излишна дързост. Туристите, скиорите и сноубордистите трябва да проявяват повече внимание и да бъдат предпазливи, когато са в планините. Те трябва да преценяват собствените си възможности, да предприемат такива начинания, които съответстват на тези възможности и в момента да не ходят по открити склонове, улеи, тъй като наистина лавинната опасност на тези места е доста по-висока.

През последния месец времето беше много непостоянно, това даде условия да се създаде слоеста структура на снежната покривка и по-горните слоеве много лесно могат да се подхлъзнат върху основата ... лавинната опасност продължава да бъде висока, уточни директорът на ПСС

Очакваното затопляне на времето през тази седмица ще създаде предпоставки за образуването на лавини, за това има логично обяснение, посочи Русев.

Тъй като горните слоеве натежават и е възможно падането на спонтанни лавини, не такива, които са предизвикани от хора, подчерта той и посъветва: „Така че тази обстановка остава и в следващите дни. С повече внимание и с не много дързост в планините през тези дни!".