Според вицепремиера Ивайло Калфин създаването на Министерство на туризма съдържа повече негативи, тъй като изграждането на нова администрация е скъпо само по себе си, съобщи радио Пловдив.

Изявлението беше направено във връзка с идеята на шефа на Националния борд по туризъм Георги Гергов за създаване на отделно ведомство.  Позицията си на Ивайло Калфин по този въпрос беше изказана на Първия конгрес на инвеститорите в туризма, който се провежда в рамките на Пловдивския панаир.

Вицепремиерът предлага да се създаде държавно-обществена консултативна комисия , която да работи за координирана политика в туризма.

Президентът Георги Първанов, който е гост на форума, определи развитието на туризма като едно от най-ярките достижения на българския преход, предаде радио Пловдив.

В същото време, според него, са неприятни деформациите, допуснати в резулатат на бързото развитие на туристическата инфраструктура.

Последиците са пределно натоварване на износената инфрасткура, поява на свръхпредлагане в някои райони и недостиг на обслужващ персонал , каза Георги Първанов.

"Надявам се туристическият бранш да е първият, който ще договори средства от Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013 г." Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов в Пловдив по време на заседанието на Националния борд по туризъм.

Министър Гагаузов припомни пред участниците във форума, че по Оперативната програма "Регионално развитие" са предвидени около 200 млн. евро за развитие на туризма, които ще се усвояват до 2013 г. Средствата са за т.нар. малка инфраструктура , свързана с достъп до туристическите обекти и за реклама и маркетинг на туризма в България и в чужбина.

Държавата ще продължи да инвестира в инфраструктурата, каза министърът.
Той подчерта, че през последните 2 години е поставено добро начало в развитието на ВиК сектора - в курортите Слънчев бряг и Банско вече няма проблеми с осигуряването на водоснабдяването и канализацията.

Предстои сериозна работа по Северното Черноморие, каза министърът. До март 2008 година от 14 до 18 пъти ще се увеличи водоподаването по Черноморието от Варна до Обзор.