И това лято ще има отлив на туристи от Мадарския конник, прогнозират служители в резервата, цитирани от Би Ти Ви.

Причината е опасност от падащи камъни.

Голямата пещера близо до уникалния барелеф продължава да е оградена. Все още не е ясно, как да бъде укрепена скалата, казаха от областната администрация.

Пътят до голямата пещера в резервата "Мадара" беше заграден преди 3 години, след като камък от скалата едва не уби дете от Варна. След инцидента алпинисти извършиха обрушване на скалите, но въпреки това опасността от падащи камъни остана. Оказва се обаче, че оградите не могат да предпазят посетителите от нови инциденти. Туристите продължават да преминават през оградите.

Тези пък, които се съобразяват със забраната остават разочаровани от посещението си в резервата.

"Като дойдем тук не можем да отидем до голямата пещера, например, където от скалата тече вода и е много красиво", казва туристката Николина Жечева.

"В продължение тук на няколко години има спад с около 25 -30 до и първата година след поставянето на огражденията до 50% намаляване на туристите, посещаващи резервата", съобщи Борислав Борисов, уредник на НИАР-Мадара.

За обезопасяването на пещерата Министерството на културата е осигурили 700 хиляди лева. Стопаните на резервата се надяват скалният венец да бъде укрепен до началото на лятото, за да не търпят загуби и през този туристически сезон.