"Към руския пазар са насочени предложения от различни атрактивни дестинации, които използват кризисната ситуация, за да изтеглят и преориентират свободния туристопоток".

Това коментира директорът на Холдинг Варна Милчо Близнаков по повод предстоящия летен туристически сезон на фона на кризата в Гърция и Турция.

"От Министерството на туризма започна амбициозна кампания за привличане на руски туристи през летния сезон на 2016 г., както и за да популяризира туризма в България като цяло", изтъкна Близнаков.

По думите му, предимството на България е, че нашето Черноморие не е новост за руските туристи. За тях сме познат пазар и имаме изграден добър имидж и доверие.

Като пример за приемственост, традиции и иновации Близнаков дава първия курорт в България близо до Варна - курортен комплекс "Св.Св. Константин и Елена", който, по думите му, е любимо място за почивка на руски граждани от десетилетия.

В същото време той не мисли, че кризата в Гърция ще се отрази съществено на сезона у нас, защото това щеше да се прояви като тенденция още през изминалата година.

Милчо Близнаков изтъкна, че туристите имат все по-високи изисквания, информирани са, интересуват се не само от хотела и курорта, където отсядат, но и от околностите и културните събития, които могат да посетят.

Затова според него развитие и устойчив туризъм, съхраняване на природата и културното наследство, насочване на вниманието към разработване на балнеолечебни центрове, СПА, уелнес центрове са сегменти в туризма на България, по които трябва да работим целенасочено във времето, за да повишаваме качеството и съответно да привличаме повече туристи.

По повод развитието на сектора на имотите по Черноморието през 2016 година Близнаков коментира, че Черноморието е район, който винаги предизвиква интерес, особено за чужди граждани и е обект на търсене и предлагане в още по-голяма степен с наближаването на летния сезон.

Той цитира статистики, според които за последните 2 години интересът към придобиване на имот по Черноморието възвръща позициите си. Подобрява се пазарният климат и търсенето на различни по вид и предназначение имоти. Броят на сделките се увеличава, което е повод за оптимизъм в сектора през тази година, заявява още директорът на Холдинг Варна.