България и Русия работят по пътна карта за съгласуване на основните туристически събития на двете страни. Около тази идея се обединиха зам.-министърът на туризма Милко Теофилов и Олга Ярилова - директор на департамента по туризъм и регионална политика в Министерството на културата на Русия.

Двамата участват на форума "Духовни и историко-патриотични маршрути в Русия и България", който се провежда в курорта "Св. Константин и Елена" съобщиха от Министерството на туризма.

На срещата бе подписано Споразумение между Българската асоциация на туристическите агенции и Съюза на туриндустрията на Русия, както и Споразумение за сътрудничество между Държавното автономно учреждение на Тюменска област и Бургаската регионална туристическа асоциация.

Туризъм на четири сезона може да се постигне с такива действия, коментира зам.-министър Теофилов. Стиковаме програмите си, за да може туроператорите и туристите от едната държава да са наясно с планираните туристически събития на другата и за тях да се насочат туристи, допълни той.

Ние с удоволствие дори ще разместим нашия календар, така че той да съвпада с българския, каза Олга Ярилова. За да може всички от туристическия бизнес в Русия да са информирани за възможностите на туризма в България, ще ползваме туристическите си информационни центрове, посочи още тя. И поясни, че може да бъде създадено приложение, посветено специално на България.

Руската федерация има програма за обмен на студенти и практики. По този начин се справят с недостига на кадри през активния летен сезон в България, заяви Ярилова. По думите й, руските студенти получават уникална възможност да практикуват в български курорти. Българският бизнес ще получи обучени кадри с руски език.

Може да направим предложение за обмен на кадри на България, каза Ярилова и допълни, че има руски университети, които с удоволствие ще изпратят своите най-добри възпитаници в страната.

Двете страни обмислят тематични срещи с туристическия бизнес, както и разговори по региони, за да се създадат много широки връзки. Двамата зам.-министри обсъдиха и възможността български деца да бъдат включени в програмата на Руската федерация "Опознай Русия". По нея детски групи от Австрия, Сърбия, Словения и Гърция пътуват из Русия.