Междуведомствената група, която работи по казуса с концесията на Банско, предлага да се вдигне таксата на концесионера.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева коментира след заседание на Министерски съвет докъде е стигнала работата по разглеждането условията на концесията на ски зоната в зимния ни курорт.

Тя направи предварителното уточнение, че още няма представен окончателен доклад и не е детайлно запозната извън работните обсъждания. Ние заявяваме, че държим да бъдат съблюдавани стриктно всички регламенти, заложени в екологичното законодателство, изтъкна все пак министърът.

По думите й, предложението на работната група е в посока стартиране на преговори за изменение на концесионния договор. Ние държим на това изменението, което се дължи на промяната на законодателството, на изначално заложени в договора неясноти, неточности, да бъдат в посока прецизиране на текстовете, залагане на ясни механизми за формулиране на отговорностите на страните, за санкционни механизми и преработване на начина, по който се изчислява концесионното възнаграждение в посока повишаване на концесионната такса, разясни обстойно Василева.

Шефката на МОСВ подчертано държи на това да не се засягат зони, които са предмет на защита. Василева уточни и че задълженията на работната група нямат никакво отношение към въпроса за евентуален втори кабинков лифт в Банско.

Такова инвестиционно намерение не е представено в МС. Всякакъв тип инвестиционни намерения подлежат на законодателството в екологичната му част и тази на управление на територията, гарантира министърът.