По една допълнителна линейка ще бъде изпратена в големите курорти у нас по време на туристическия сезон. Това каза служебният министър на туризма Илин Димитров на пресконференция във ведомството днес.

Министерство на туризма (МТ) и Министерство на здравеопазването (МЗ) са имали работна среща по план за осигуряване на безопасността по Черноморието. Обещанието е да се осигури добра работа на държавните центрове за спешна помощ там. Ще се направи и проверка за ценообразуването на медицинските услуги по морето, за които има сигнали, че за инжекция се взема 200-300 лв. Министерство на туризма ще провери на каква база са цените. В края на тази седмица Илин Димитров ще посети Варна и Бургас и ще се срещне с местните администрации, за да чуе проблемите им. МТ и MЗ предприемат мерки за успешно протичане на летния и зимния туристически сезон в условията на здравна криза - пандемията от коронавирус. За целта през ранната есен ще бъде проведена среща с хотелиери за уточнение на изисквания за мерки и зелен сертификат.

Илин Димитров: Трябва да сме готови за обезпечаване на туризма при силна ковид вълна

Илин Димитров: Трябва да сме готови за обезпечаване на туризма при силна ковид вълна

Той обяви, че планира конкретни мерки за подпомагане на бизнеса в сектора

Министерството сформира работна група за създаване на гаранционен фонд за туроператорите, както и Закон за облекчаване на рекламата за дигиталните платформи, за да има прозрачност при разходване на средствата за реклама. Ведомството подготвя и промени в Закона за туризма, в които се предвижда приемане на правилник за туристическата маркировка. Ще се изработи и Закон за единна браншова организация, който се цели да влезе още с началото на работата на следващия парламент.

Цел на министър Илин Димитров е и решаване на проблема със забавената категоризация на туристическите обекти. Над 960 заявления има в Министерство на туризма, 780 от тях са преписки, 180 са документи за оценка, целта е до края на мандата бройката да падне под сто.

Чехия, Германия, Унгария, Близкия Изток са страните, с които Министерство на туризма иска да прави туристически кампании и ще проведе срещи, за целта министър Димитров обеща и журналистически турове.

Стартира и работа по мярката за хуманитарна помощ за украинските бежанци - по нея има над 500 жалби за десетки милиони, като идеята е дължимото на хотелиерите да бъде разплатено.