Морските плажове ще бъдат групирани според индивидуалните им характеристики. Това заяви в рамките на парламентарния контрол министърът на туризма Николина Ангелкова в отговор на въпрос на народния представител Слави Бинев.

Развивайки въпроса си, Бинев изтъкна, че най-големият проблем е, че няма визия за преобразяване на българския туризъм. Той посочи, че през последните години страната ни поддържа имиджа на евтина дестинация, където се предлагат само нискокачествени туристически продукти и лоши услуги. Нима такъв образ на България трябва да градим и представяме, попита той.

Според Слави Бинев една от мерките за подобряване на ситуацията е осигуряване на максимална поддръжка и безопасност на морските плажове и да не допускаме нашето Черноморие да се превърне в една бетонна джунгла. На преден план излизал въпросът за наличието на цялостна стратегия на Министерство на туризма за опазване на морските плажове и справяне с проблемите.

Бинев поиска да чуе набелязаните от Министерство на туризма мерки за поддържане и опазване на морските плажове.

Ангелкова затрупа депутатите с цифри за процъфтяване на туризма ни

Ангелкова затрупа депутатите с цифри за процъфтяване на туризма ни

Тя призова бизнесът да не пропуска уникалния шанс, който има тази година

В отговор министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че е съгласна с народния представител, че плажовете са определяща част от летния туризъм. Тя подчерта, че заради тях хиляди туристи избират страната ни за своята почивка и формират над 70 % от летния туристически продукт.

Именно заради това оглавяваното от нея министерство работело за промяна на начина на управление. Работи се по групирането им.

Изготвя се и методика за минимално концесионно възнаграждение, като водеща да не бъде цената, а допълнително предлаганите услуги. Крайната цел била да се насърчи предлагането на повече услуги на по-приемливи цени. В същото време щяла да се даде възможност на концесионерите да развиват плажовете съобразно техните природни и географски дадености.

Вече бил разработен модел на групирането и категоризирането на морските плажове и изменението на методиката на определяне на минималния размер на концесионното плащане.

Плажовете се групират в четири групи: Група 1 – плажове в урбанизирани територии; Група 2 – морски плажове в неурбанизирани територии в близост до туристическа дестинация или къмпинги; Група 3 – морски плажове в неурбанизирани територии, отдалечени от туристическа дестинация или къмпинги; Група 4 – морски плажове с ограничено ползване и определени за развиване на специален вид туризъм.

Определят се критериите, по които ще бъдат групирани и категоризирани плажовете.

Проектът е в работен вариант и предстои да бъде обсъден с представителите на туристическия бранш. След това ще бъде предоставен за обществено обсъждане. Амбицията е моделът да влезе в сила за сезон 2017 г., стана ясно още от отговора на Николина Ангелкова.

Тя се надява, че ще бъде посрещнат добър летен сезон и ще бъде повишено качеството на туристическите услуги.

След като изслуша отговора на министърката, Слави Бинев заяви, че трябва да се изясни как ще изглежда стратегията и кои плажове ще останат девствени. Той иска да знае кои места ще бъдат урбанизирани и как няма да се допускат люлинските блокове по нашите курорти.

Да се намери вариант как човек да се чувства на почивка и да се радва на природата, а не да се чувства все едно е в собствения си квартал, призова Бинев.