Не се сбъднаха апокалиптичните сценарии за туризма в България и като се изключи спада на руския пазар от миналата година, може да се отбележи ръст с 314 000 нощувки за 2015 спрямо 2014 г. На вътрешния пазар също се отбелязва ръст от 5.6 %, като това нарежда България сред водещите страни в ЕС.

Категорично и без да спира министърът на туризма Николина Ангелкова изчете от парламентарната трибуна голямо количество цифри за състоянието на сектор туризъм от миналата и от тази година.
Ангелкова отчете изключително успешен зимен сезон и в трите ни курорта – Банско, Боровец и Пампорово.

1.2 млн. туристи са преминали общо през зимата. Статистиката на министерството сочи ръст с 4.5 на преминалите, а на пътуванията с цел отдих и почивка ръстът е с 18.5%. В Боровец нарастването е с 16.2%, в Банско с 11.4%, а в Пампорово също с 11%.
Общо за периода април 2015 – 2016 г. Ангелкова отчете ръст от 11%.

Министърът отчете и голямо увеличение от 20-30 % на заявките на руските туроператори за тази година, включително и ръст на чартърите с 86%.

От парламентарната трибуна тя на два пъти изброи осъществените срещи с руски представители и подписаните меморандуми за сътрудничество, както и активите на министерството по реклама на туристическата ни индустрия. Освен с Русия Ангелкова се похвали и с ръст от 35% на пазарите в Централна и Източна Европа.

На призивите и настояванията на депутата Слеви Бинев за изготвяне на дългосрочна стратегия за развитие на туризма, който да привлича по-богати туристи и да предлага уникалност, министър Ангелкова заяви, че министерството залага като свои приоритет изграждането на екологична структура и даде за пример отделянето на три екоплажа и изгражданите на две пречиствателни станции в Равда и Лозенец.

Освен това Ангелкова заяви, че министерството работи от година и половина, но трябва да се справя с проблеми, трупани и затлачвани в продължение на 30 години.

Министърът не даде никакъв отговор на искането на Слави Бинев да посочи мерки, които ще бъдат предприети за презастрояването. По думите на Ангелкова основа цел на Министерство на туризма е превръщането на туризма в устойчив отрасъл, а България в целогодишна дестинация.

За това какви са намеренията на министерството това да се случи, министърката не изпадна в подробности.

От парламентарната трибуна министър Ангелкова призова и бизнесът да не пропуска уникалния шанс, който му се предоставя тази година с очаквания ръст на туристическия поток, и да предлага висококачествен продукт, за да могат да се върнат и през 2017 година същите туристи.