По данни на Националния борд по туризъм нарастването на туристите от Русия товa лято е рекордно, приблизително 22-25%, стана ясно по време на проведения днес разговор между новоназначения Посланик на Република България в Русия, Пламен Грозданов и Поли Карастоянова, Изпълнителен Директор на Националния борд по туризъм.

За първи път за последните 15 години броят на руски туристи в курортите Албена и Слънчев ден е по-голям от този на туристите от Германия.

Важно е да се отбележи, че туристите от Русия са по-високо платежоспособни в сравнение с масовия турист от Германия и Великобритания.

Националния борд по туризъм отчита сравнително успешен летен туристически сезон, като увеличението на общия брой на туристите в България е 8-10 %.

Съществено е увеличението на туристите, ползващи балнеологични и спа програми - близо 20%, отчитат международните туроператори Reisen и Kur Club.

Очаква се месец септември да предложи една традиционно много добра заетост, казаха от още от борда. Приблизително още 100 000 нощувки очакват да реализират от Св. Св. Константин и Елена Холдинг.

Австрийски авиолинии, които оперират с редовни полети до София и Варна отчитат нарастване на броя на пътниците - бизнес и туризъм 23-25%.

Според ръководството на Националния борд по туризъм спадът на германски курортисти ще се запази като тенденция и за следващата година, предвид неблагоприятната икономическа обстановка в Германия.