Има необходимост от изграждането на втори кабинков лифт в курорта. Това потвърди президентът Румен Радев по време на среща с кмета на Банско Стойчо Баненски.

На нея държавния глава заяви, че туризмът е входна врата за инвестициите във всяка страна. Той посочи, че Банско е едно от разпознаваемите лица на България не само в Европа, но и по света.

С кмета на зимния курорт Радев обсъди предизвикателствата пред местното управление, както и възможностите за развитие на туризма и популяризирането на българските туристически дестинации в световен мащаб. Държавният глава открои ключовото значение на инвестициите в туризъм за развитието на икономиката.

Според президента е важно да бъдат осигурени възможности за спорт и отдих сред природата, без да се нарушава екологичното равновесие.

Румен Радев е на посещение в зимния курорт по повод провеждането на слалома за Световната купа по ски алпийски дисциплини, в който участва българският скиор Алберт Попов.

Пред журналисти Румен Радев поздрави Българската федерация по ски с нейната 100-годишнина, както и Алберт Попов за неговото добро представяне на днешното състезание. Държавният глава посочи, че е обсъдил с президента на Международната федерация по ски амбициите на България да бъде домакин на Младежки зимни олимпийски игри.

"Вече имаме потенциала и най-важното - имаме подготвени хора", подчерта още президентът.

Припомняме, че изграждането на втори лифт в Банско е тема на спор между местни власти и концесионера, от една страна, и еколози от други от повече от десетилетие. Особено актуално искането за втори лифт стана след като Банско бе презастроено с огромни хотелски комплекси.

През 2019 г. Върховният административен съд (ВАС) обаче окончателно отмени промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин", приети от кабинета на ГЕРБ в края на 2017 година, които позволяваха нови ски строежи край Банско и застрояване на защитена територия.

Парк "Пирин" не само се ползва от най-високата защита по българското законодателство, но е вписан и в листата на ЮНЕСКО за световното природно наследство.

Правителството си отмени решението за втори лифт в Банско

Правителството си отмени решението за втори лифт в Банско

ВКС също отмени решение за изменение на Плана за управление на "Пирин"