Устойчивост в политиката може да се гради само ако тя почива на ясни принципи и ценности. Това заяви в Банско президентът Румен Радев.

Той подчерта, че прекалено големите компромиси водят до резултати, които не са в полза на българските граждани.

В отговор на въпрос, свързан с предстоящата ротация в правителството на 6 март, Радев увери, че ще изпълни Конституцията и след консултациите с политическите сили ще връчи мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила - ГЕРБ-СДС.

Запитан дали е приемливо Мария Габриел да съвместява функциите на премиер и министър на външните работи, Радев заяви, че не иска да се меси в работата на правителството. Това бил въпрос, който ще решат коалиционните партньори.

По негови думи обаче решенията се вземат от "други хора на друго място".

"Това, което остава като впечатление у българските граждани от всички тези дрязги покрай този въпрос, е, че всъщност няма толкова голямо значение, мога да кажа, пешките на властовата дъска, в ролята на министри, защото виждаме, че решенията се вземат от други хора на друго място".

Истинската тема на деня е случаят с Мартин Божанов, посочи президентът.

ГЕРБ няма да предложат кабинет с външен министър Николай Денков

ГЕРБ няма да предложат кабинет с външен министър Николай Денков

Смятат, че Денков не е чел "Дипломацията" на Хенри Кисинджър

По негови думи трябва да се извърши непоколебима операция за дезинтоксикация на институции. Това бил истински тест освен както за съдебната власт, така и за правителството, и за Народното събрание.

"Те сега имат шанса да изкарат България на нов път. Но ако не успеят да го направят, или не могат, или не искат да се справят с мафията", обобщи президентът.

Той бе категоричен, че ще използва всички инструменти на президентската институция, с които да настоява този случай да бъде разнищен докрай. Винаги можело да гръмнат още такива скандали.

Така и не научихме какво стана с убийството на Алексей Петров, но е много важно да разберем сега за убийството на т.нар. "Нотариус", настоя Радев.

Той изрази надежда институциите да си дават сметка, че ако оставят този случай да бъде потулен и държавата да бъде оплетена в зависимости, това управление не може да трае дълго.

Христо Иванов не изключва избори, но не заради Външно

Христо Иванов не изключва избори, но не заради Външно

Рискът била липсата на продължаване и довеждане докрай на политиките

Относно протестите на земеделците Радев посочи, че избухналите протести навсякъде в Европа показват, че "ЕС се разминава като амбиции и възможности за разрешаване на този проблем".

Той припомни, че още през есента на 2022 г. служебният министър на земеделието Явор Гечев е поставил остро този въпрос на вниманието на ЕК, предупреждавайки, че ще се стигне до такова развитие на ситуацията.

"За съжаление, не бяха предприети навременни мерки, а впоследствие вече предприетите все още са половинчати. И ако Европа иска да гарантира своята продоволствена сигурност и своята конкурентоспособност, тя трябва да се вслушва в гласа на земеделските стопани и да предприеме мерки навреме", подчерта президентът.

Държавният глава е специален гост на слалома за Световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско, в който участва българският скиор Алберт Попов. Радев ще участва в церемонията по награждаване след края на състезанието. Предвижда се и среща с представители на Планинската спасителна служба.

На среща с кмета на града Стойчо Баненски по-рано тази сутрин президентът подчерта, че наред със стратегическите инвестиции в перспективните отрасли, сред които е и туризмът, не бива да се забравя и инвестицията в здравето на българските граждани чрез осигуряване на възможности за спорт и отдих сред природата, без да се нарушава екологичното равновесие.

Делян Добрев иска пълна промяна с ротацията

Делян Добрев иска пълна промяна с ротацията

Предвижда се Мария Габриел да бъде и премиер, и министър на външните работи