Съпредседателят на ПП/ДБ и лидер на "Да, България" Христо Иванов не изключва в бъдеще време предсрочни парламентарни избори, но не заради конфликта кой да оглави Външно министерство, а заради евентуална липса на продължаване и довеждане докрай на политиките.

В интервю за БНР Христо Иванов отрече спорът между ГЕРБ и ПП за МВнР да е "партенка" или много шум за нищо. На първо място този разговор не би трябвало да се проведе публично и през медиите, както се случи, тъй като нито един съществен разговор по такива теми, проведен публично, не води до добър резултат.

В конфликта Иванов остана неутрален, признавайки и отчитайки основанията и на двете страни - и на ГЕРБ в лицето на Мария Габриел с желанието да се продължат политиките, и на ПП - в желанието им да получат лостовете във външното министерство, за да разполагат и с гаранции за провеждането на договорените политики с евроатлантическа ориентация.

Меглена Плугчиева против МВнР да се търгува като международен отдел

Меглена Плугчиева против МВнР да се търгува като международен отдел

Ако някой иска партийни контакти, това ставало чрез Европейския парламент

Много по-важно е, по думите на Христо Иванов, да бъде проведен разговорът за продължаване на работата на това правителство по политики и законотворческа дейност за налагане на правова държава. Това включва и продължаването на съдебната реформа, а и установяването на механизъм за смяна на регулаторите. Именно тези два фактора Иванов постави като решаващи за въпроса ще продължи ли съществуването си правителството Денков/Габриел и ще се осъществи ли ротацията.

Ако такъв механизъм и съответно гаранции за продължаване на политиките не бъде постигнат, това би означавало и логично да се отиде на "оценката" на избирателите. Иванов не уточни обаче в какво и как вижда гаранции и не отговори на въпрос как смята, че може всички това да бъде постигнато с неявен коалиционен партньор в лицето на Делян Пеевски и ДПС.

ГЕРБ няма да предложат кабинет с външен министър Николай Денков

ГЕРБ няма да предложат кабинет с външен министър Николай Денков

Смятат, че Денков не е чел "Дипломацията" на Хенри Кисинджър

Според Иванов не просто трябва да се разкрие убийството на Мартин Божанов-Нотариуса, но и целия модел за незаконно експлоатиране на съдебната власт. "Трябва да се направи голяма аутопсия на модела на криминалната конструкция. Трябва да я направи парламентът, защото този въпрос има своите важни политически изменения - как са съдействали институциите за тази схема", посочи той по повод работата на специално създадената по случая парламентарна комисия.

Иванов предложи да започне дебат за законови промени при случаи на надделяващ обществен интерес да могат да се отварят материали от следствената тайна.